25 års jubilæum

I april måned 2009 fejrede jeg 25 års jubilæum som musiker. I den anledning kom Vejle Amts folkeblad forbi og lavede et interview.

Læs artiklen her.....

GIVE 14.04.2009 kl. 13:16 Af Børge Larsen, Vejle Amts folkeblad

Steen Nielsen er en festmusiker, der kender sin plads og det har givet ham mange jobs i 25 år
I dag fejrer mindst fire par deres sølvbryllup. Steen Nielsen fra Uhe ved det, for han skal spille til festerne.

Men det er ikke kun ægteskaberne, der kan fejre 25 års jubilæum. Det kan Steen Nielsen også som festmusiker. Faktisk havde han sin debut ved det ene af de fire sølvbryllupper, der fejres i dag.

Han har dem i sin ordrebog, for ingen af skal fejres med fest på selve dagen. De er planlagt til afvikling hen over de næste tre måneder. Det skyldes måske ikke Steen Nielsens musikalske evner alene. Men mange gange flytter arrangørerne deres fest for at sikre sig, at netop Steen Nielsen kan spille for dem.

- Det er jo ikke fordi, jeg er den eneste festmusiker, og det giver mig absolut ikke stjerne-nykker. Men jeg oplever ofte værten forklare gæsterne, at festen måtte flyttes til denne dag i stedet for selve dagen, for Steen kunne ikke før, siger Steen Nielsen beskedent.

Men sådan var det ikke i starten. Da var der længere mellem engagementerne, men hjælp fra kollegaer, der anbefalede ham, når de ikke selv kunne presse en opgave ind i kalenderen, hjalp ham godt i gang. Det er i øvrigt en håndsrækning, han selv har givet videre til nye talenter ud i festmusikkens verden.

På den måde er der ikke ændret meget i de forløbne 25 år. Det er der heller ikke med musikken.

- Selvfølgelig er der kommet nye numre på repertoiret. Men festmusik bygger meget på genkendelighed. Der er mange "evergreens" og der skal meget til, før alle kan nynne med på et nyt nummer, siger Steen Nielsen.

Men festmusik drejer sig ikke blot om at frembringe toner, alle kan nynne med på. Succes drejer sig også om, at festmusikeren kender sin rolle. Festmusikeren er en del af festen, men kun en begrænset del.

- De, der bestiller musikken er og bliver festen midtpunkt. Det må aldrig blive musikken eller musikeren, der kommer i centrum. For værterne er det ofte deres livs fest, og det skal man som musiker være med til at understøtte. Derfor skal man, sagt lidt firkantet, kende sin plads, siger Steen Nielsen.

At kende sin plads er ifølge Steen Nielsen at tilbyde et supplement til den fest, værterne har bestemt. Han er uddannet musiklærer og kan derfor håndtere de fleste musikalske opgaver.

Han kan spille den dæmpede underlægningsmusik til middagen. Han kan spille med på alle de mange lejlighedssange, som han sørger for at få udleveret af serveringspersonalet. For, som han siger, det er ikke altid versefødderne lige passer, men ved musikeren det, kan han rette op på en del. Og så kan han både spille op til og instruere i folkedans.

Opgaver er mangeartede. Han har spillet for 1.200 mennesker i Messecenter Herning og for 22 på Nordsjælland. Opgaven på Nordsjælland var en af de opgaver, hvor de simpelthen bare ville have mig. Så selv om det ikke var min største opgave, er det en af dem, der har sat sig fast, siger Steen Nielsen.

Han har ingen planer om at stoppe foreløbig. Heller ikke selv om han har et fuldtidsjob som koordinator på musikskolen i Give. Men han har skruet ned for antallet af arrangementer.

- Tidligere var det måske noget med at demonstrere, hvad jeg kunne overkomme. I dag drejer det sig om at finde et leje, hvor det både er sjovt for mig og familien og tåleligt for begge parter, siger Steen Nielsen.